Haastattelussa Kevin Lankisen äidinkielen opettajat

6.9.2019

Lankisen lukupiiritiimi kysyi Mäkelänrinteen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettajilta, millainen oppilas Kevin oli. Opet myös vinkkaavat nuorille sopivista kirjoista ja omista lukuelämyksistään. Kuvassa Auroora Vihervalli, Veli-Matti Pynttäri, Susan Virkkunen ja Krista Kallavuo. Kuvan otti opiskelija Enni Goman.

Millainen oppilas Kevin Lankinen oli?

”Kevin oli todella kohtelias ja sujuvasanainen opiskelija. Hän joutui lukion loppuvaiheessa suorittamaan ainakin jonkin kursseistani itsenäisesti urheilun takia. Ei ollut puhettakaan, että hän olisi tullut vaatimaan erityiskohtelua, vaan esitti asian kohteliaasti ja hoiti hommat omatoimisesti urheilun ohella. On aika vaativaa urheilla tavoitteellisesti korkealla tasolla ja samalla hoitaa opiskelutkin tyylikkäästi maaliin”, sanoo Krista Kallavuo. Tiina Salmi puolestaan muistaa Kevinin virkeäsilmäisenä ja tarkkaan kuuntelevana oppilaana.

Tuleeko oppilaistanne mieleen muita nykyisiä tai entisiä huippu-urheilijoita, jotka ovat kovia lukijoita?

”Olen opettanut Märskyssä lähes 20 vuotta, ja joukkoon mahtuu paljon lukemisen arvon ymmärtäneitä urheilijoita. Joillakin lukuinto on herännyt viiveellä. Mika Poutala on puhunut julkisesti paljon lukemisen valtavasta merkityksestä itselleen. Myös Aki Riihilahti on aina puhunut lukemisen tärkeydestä”, kertoo Susan Virkkunen.

Mitä tuoretta kirjaa suosittelisit lukioikäiselle nuorelle?

Pajtim Statovcin Bolla on silmiäavaava kirja. Lukemista vasta aloitteleville Delikourasin Nörtti-kirjat ovat hyviä”, vinkkaa Tiina Salmi.

Emmi Itärannan Teemestarin kirjan teema puhuttelee monia lukiolaisia”, Krista Kallavuo sanoo.

Mikä kirja on viimeksi tehnyt vaikutuksen sinuun?

”Tietokirjoista Michelle Obaman elämäkerta on viimeisin vaikutuksen tehnyt. Upea nainen! Sillä, mistä on lähtöisin, ei ole mitään merkitystä. Vain valinnat ratkaisevat. Jo ennen Kevin-keissiä luin Yanagiharan Pienen elämän, joka on kaikessa raadollisuudessaan sykähdyttävä, upeasti rakennettu tarina. Teos herätti suurta surua kaltoin kohdeltujen lasten puolesta. Tarina on myös loistava esimerkki sanojen valtavasta (ja pelottavasta) voimasta! Voimme niin helposti nostaa toinen toisiamme kuin myös tuhota kaiken”, sanoo Susan Virkkunen.

”Olen parhaillani lukemassa viimeisiä lukuja Haruki Murakamin kirjasta Komtuurin surma. Olen Murakami-fani. Komtuurin surmassa kiehtovat taiteen tekemisen ja todellisuuden välinen mysteeri, tarina vuoristoon muuttavasta muotokuvamaalarista ja japanilainen elämänmeno”, kertoo Krista Kallavuo.

Vinkit vanhemmalle, joka tuskailee sitä, että oma lapsi ei lue?

”Anna lukevan ihmisen malli. Lukemaan ei voi pakottaa (tosin jokunen opiskelija on sanonut saaneensa tietyn rahasumman jokaisesta lukemastaan kirjasta, ja joku on innostunut sitä kautta, joku taas ei…). Sisäinen motivaatio on paras kannustin, joten kannattaa tuoda esille lukemisen hyödyt (lukeminen helpottuu, koulutyöt helpottuvat, kirjoittaminen helpottuu jne.)”, Susan Virkkunen sanoo.

”Vanhemmille, jotka tuskailevat, että lapsi ei lue, ehdotan yhteistä käyntiä kirjastossa. Se, että vanhempi itse lukee, on ehkä paras keino saada lapsikin lukemaan. Ääneen lukeminen ja äänikirjat kannattaa pitää myös mielessä”, sanoo Tiina Salmi.

”Käymme jatkuvaa taistelua ruutuajan kanssa. Jos aivoja ei ole rasitettu pitkien tekstien lukemisella, kirjan lukeminen voikin aluksi tuntua vuoren korkuiselta urakalta. Keskittyminen saattaa olla hankalaa. Ruutuajan rajoittaminen saattaa auttaa liikkeelle lähtemisessä – ja tämähän koskee kaikenikäisiä”, Krista Kallavuo sanoo.

Keiden lukuvinkit haluaisitte kuulla?

”Haluaisin kuulla, mitä koulumme valmentajat lukevat. Heidän esimerkkinsä on merkittävä”, sanoo Tiina Salmi.

”Haastaisin nimenomaan urheilijoita kertomaan parhaat lukemansa kirjat. Hyvä urheilija – aivan kuten kuka tahansa fiksu ihminen – ymmärtää, kuinka tärkeää on rakentaa myös sisäistä maailmaansa. Tarvitsemme paljon lukevia esimerkkejä!” Susan Virkkunen sanoo.

Huomio siis Mäkelänrinteen alumnit, valmentajat ja muut urheilijat – teidät on haastettu jakamaan lukuvinkkinne!